Eerste hulp bij (snelgroeiende) ondernemers

Klaartje Quintelier
March 20, 2024

Een hele winter hebben we erop zitten wachten: de lente, het seizoen waarin alles groeit en bloeit. Sommige zaden beginnen nu al te kiemen en worden pas tegen de zomer een volwaardige plant, andere schieten snel uit de grond en hebben minder tijd nodig om te groeien. Met ondernemingen is dat net zo: sommigen groeien gestaag, anderen schieten er als een pijl vandoor.

Of het nu de bedoeling is om gestaag of snel te groeien: een onderneming laten groeien brengt uitdagingen met zich mee en het vergt energie. Groeien betekent niet alleen vergroten van je omzet en je marktaandeel, maar ook een reputatie opbouwen en kwalitatieve projecten gaan realiseren. Het beheren van je bedrijfsprocessen is dan ook “geen sinecure” en vooral bij exponentiële, snelle groei kan het al eens mislopen.

Groeien is... meer projecten

Een van de meest voorkomende “groeipijnen” in de bouw- en installatiesector is het beheren van het steeds groter wordende aantal projecten. Handmatig bijhouden van alle projectinformatie, zoals planningen, budgetten en materialen wordt na een tijdje als ondernemer zeer moeilijk, met als resultaat vertragingen, fouten en verminderde kwaliteit.

Wanneer je hiertegen aanloopt, kan je ervoor kiezen om te investeren in een ERP pakket: dit integreert verschillende processen in één geautomatiseerd systeem, zodat het makkelijk blijft om informatie te beheren en te delen. Je centraliseert alle projectinformatie en kan zo makkelijk plannen, monitoren en bijsturen waar nodig.

Groeien is... meer personeel

Het beheren van je personeel is zo nog iets waar “snelgroeiers” tegen aanlopen: meer projecten betekent meer personeel, meer personeel betekent meer uurroosters maken, meer specialisten die je op specifieke projecten moet plannen, meer prestaties om bij te houden, …

In een ERP-pakket, kan je ook dit deel van je bedrijfsproces optimaliseren en beheren. Je hebt duidelijk overzicht over de beschikbaarheid van je werknemers, kan een gestroomlijnde planning opstellen en door geautomatiseerde tijdsregistratie kan je perfect de gewerkte uren per project bijhouden.

Groeien is... meer administratie

Snel groeien betekent ook sneller verkeer van je middelen: je inkomsten groeien, maar ook je uitgaven. Dit allemaal handmatig blijven bijhouden als je exponentieel groeit, is mission impossible: het vergt heel veel van je (kostbare) tijd en door de druk en de hoeveelheid aan financiële administratie die je te verwerken krijgt groeit ook de kans op fouten. Met een ERP-systeem optimaliseer je ook dit proces: facturering, betalingsverwerking en budgettering worden geautomatiseerd. Met een duidelijker inzicht in je financiële situatie kan je makkelijker anticiperen op toekomstige behoeften en uitdagingen.

Bovenstaande zijn nog maar enkele voorbeelden waarmee je als startende bouwondernemer te maken krijgt die aan hoog tempo marktaandeel wint. Een ERP kan een waardevolle oplossing bieden om je bij te staan bij het groeien, door het centraliseren en automatiseren van verschillende bedrijfsprocessen. Zie het als de “roze korrels” die je onderneming een extra boost geven.

Krijg meer gedaan in minder tijd!

Met ForGrowth wordt automatiseren in de bouw kinderspel. Spring nu op de digitale kar. Pluk morgen al de vruchten.
Boek je gratis demo