Ondernemers twijfelen vaak nog of ze zouden automatiseren en overstappen naar ERP-software. Begrijpelijk, het gaat immers om een investering.
Vergelijk de investering in een ERP met een auto die accelereert: als je van 0 naar 100 gaat, verbruik je kortstondig veel benzine, maar wanneer je uiteindelijk constant aan dezelfde snelheid blijft rijden verbruik je matiger en raak je vlot en relaxed op je bestemming.
Starten met een ERP vraagt ook kortstondig veel energie en een investering, maar eens je op weg bent heb je alles onder controle om relaxed op je bestemming te geraken: winst en groei.
Bij een investering moet je niet alleen naar de initiële kosten kijken, maar ook naar de lange termijnimpact ervan op de winstgevendheid en groei. ROI (Return On Investment) is een kritische maatstaf die de verhouding tussen de investering en de opbrengst ervan weergeeft.
Je kan dit berekenen door de kosten van het ERP-systeem te vergelijken met de voordelen die je verwacht. Het percentage geeft aan hoeveel winst (of verlies) je genereert ten opzichte van de kosten van de investering.
Eenvoudig uitgelegd bereken je dit als volgt:
1. Bepaal de kosten van je ERP-systeem; bereken aan de hand van je offerte de aanschafkost van de software, de implementatiekosten, configuratiekosten en maatwerk, onderhoudskosten en eventuele hardware-kosten.
2. Hetgeen wat het meeste tijd en diepgang vraagt: bepaal welke voordelen je verwacht. Dit zijn zowel directe als indirecte voordelen.
Hou er rekening mee dat je niet alleen je financiële aspecten moet bekijken wanneer je de ROI berekend, maar dat een aantal andere factoren zoals verbeterde operationele efficiëntie, klanttevredenheid en concurrentievoordeel hier ook in meetellen. Enkele voorbeelden van indirecte voordelen die je in je berekening kan meenemen zijn:
- De overheadkost van je magazijn die zal worden verminderd doordat je stockbeheer wordt geoptimaliseerd.
- Doordat je overal beter zicht op hebt, ga je bijvoorbeeld tekort aan materiaal of personeel kunnen voorkomen, dat op zich tot minder vertragingen gaat leiden en je algemene resultaten ten goede gaat komen.
- Door het stroomlijnen van je processen verlaag je materiaal- en arbeidskosten, administratieve en logistieke kosten en nog veel meer.
- Je hebt een veel beter zicht op je debiteurenbalans en minimaliseert je DSO
3. Bereken nu je netto-opbrengst door de totale kosten van het ERP-systeem af te trekken van de verwachte voordelen.
Deel nu je netto-opbrengst door de totale kosten van het ERP-pakket en vermenigvuldig vervolgens met 100.
Een positief percentage geeft aan of je investering de moeite waard is of dat de kosten de voordelen overschrijden.
Vergeet vooral ook niet om rekening te houden met de de tijd die het kost om je investering terug te verdienen. Hoewel je snel rendement zult zien op je ERP-investering, moet je onthouden dat dit nog niet als winst zal verschijnen totdat je de terugverdientijd hebt bereikt.
Als je in beeld hebt wat je grootste verbeterslagen zijn, dan heeft dat veel invloed op de opbrengst. Een branchegericht ERP kiezen of een ERP dat zich vooral richt op de grootste winstkansen van je onderneming gaat je dan ook de beste Return On Investment geven.