De atletische uitdagingen van een bouwonderneming

Klaartje Quintelier
June 6, 2024

Het leven zit vol onverwachte wendingen en uitdagingen, of je nu een aannemer bent die een bouwproject moet afronden of een atleet die last minute nog moet proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Beiden staan ze voor een aantal vergelijkbare uitdagingen: onverwachte obstakels en strakke deadlines. Maar allebei kunnen ze op technische ondersteuning rekenen om hun einddoel te behalen, mét of zonder tegenslag.

Vergelijkbare situaties

Je hebt als ondernemer in de bouwsector een complexe taak: projecten binnen een strak tijdsbestek en budget voltooien. Dit komt niet zonder uitdagingen; materiaaltekorten, technische problemen en, nu meer dan ooit, de weersomstandigheden. Elk van deze factoren hebben enorm veel invloed waardoor ze hogere kosten veroorzaken en de bouwonderneming onder druk zetten.

Als bouwbedrijf moet je in staat zijn om snel en effectief te reageren op deze tegenslagen. Dit kan betekenen dat je alternatieve methoden gaan zoeken, extra personeel moet inzetten of je planning vaak moet aanpassen.

Maar wees gerust, je bent als bouwondernemer niet alleen met deze uitdagingen…

Bovenstaande situatie is perfect vergelijkbaar met die van een topatleet, die zich op het laatste moment nog moet kwalificeren voor de Olympische Spelen. Blessures, onverwachte weersomstandigheden en mentale druk kunnen op het laatste moment nog roet in het eten gooien.

Net zoals bouwondernemingen moet de atleet flexibel en veerkrachtig zijn, dit kan betekenen dat trainingsschema’s moeten worden aangepast, alternatieve trainingsmethodes moeten worden gezocht of mentale veerkracht moet versterkt worden.

Foto door Andrea Piacquadio

Gezamenlijke pretbederver: het weer

Het weer is voor bouwondernemers en atleten één van de grootste obstakels. Voor beiden moeten er tijdelijke oplossingen en aanpassingen worden gevonden. Als bouwondernemer kan je bijvoorbeeld overwegen om bepaalde werkzaamheden naar binnen te verplaatsen of extra maatregelen te nemen om materialen te beschermen tegen weersinvloeden. Een atleet kan ervoor kiezen om binnen te trainen, alternatieve oefeningen te doen of zich te richten op andere aspecten de training, zoals krachttraining of mentale voorbereiding.

Tegenslagen overwinnen

Zowel bouwondernemers als atleten moeten over de nodige veerkracht beschikken om tegenslagen te overwinnen. Snel kunnen anticiperen en grondige voorbereiding zijn voor beide belangrijk.

Planning en voorbereiding

Als bouwondernemer is proactieve planning essentieel. In je ERP-pakket heb je het nodige inzicht in de voortgang van het project, je beheert de voorraden en je optimaliseert je planning. Hierdoor kan je snel schakelen als er zich problemen voordoen.

Voor een atleet is proactieve planning net zo belangrijk. Dit kan inhouden dat er een back-up trainingsschema kan worden opgesteld voor het geval het weer niet meewerkt, of dat er een plan is voor herstel bij blessures. Ook hier kan technologie haar steentje bijdragen door planning, data-analyse van eerdere prestaties en hersteltechnieken kunnen atleten hun training optimaliseren en succeskansen vergroten.

Door vooraf te plannen en flexibel te blijven, kunnen atleten en bouwondernemers beter omgaan met onverwachte tegenslagen.

Communicatie en teamwork

Een gestroomlijnde communicatieflow is onmisbaar bij onvoorziene omstandigheden. Het snel identificeren van problemen kan erger voorkomen en voor efficiënte oplossingen zorgen. Dit kan enkel als het hele team op 1 lijn zit en er een eenvormige communicatie is. Ook hierin kan een ERP een handige tool zijn in je bouwonderneming.

Zelfs al doe je geen teamsport, als topatleet heb je een heel team rond je: een coach, kiné, manager, … ook zij moeten op 1 lijn zitten om de atleet optimaal voor te bereiden en te ondersteunen. Door goede communicatie kan het ondersteunende team snel anticiperen en aanpassingen maken waar nodig.

Veerkracht

Als bouwondernemer moet je mentaal enorm veerkrachtig zijn. Kalmte en focus zijn van groot belang, zeker bij ongunstige omstandigheden. Het vermogen om snel en efficiënt te reageren bij tegenslagen, kan vertragingen op een project tot een minimum reduceren.

Dat is niet anders bij een atleet; de druk om te presteren kan enorm zijn. Zij moeten ten allen tijden gefocust blijven, zelfs wanneer dingen niet gaan zoals gepland.

De overwinning

De parallel tussen een topatleet en een bouwondernemer is duidelijk: beiden hebben een buffer nodig voor de tegenslagen die hun pad kruisen. Voor beiden betekent dit een gestructureerde aanpak met duidelijke planning, het benutten van technologie, een team dat op elkaar is afgestemd en veerkracht.

De weg naar winst is niet bezaaid met rozen, maar met doorzettingsvermogen, flexibiliteit en de juiste middelen is niets onmogelijk. Zowel in de bouw als in sport kan je tegenslagen overwinnen en uiteindelijk kan elke hindernis een kans zijn om sterker en beter voorbereid te zijn voor de toekomst.

Krijg meer gedaan in minder tijd!

Met ForGrowth wordt automatiseren in de bouw kinderspel. Spring nu op de digitale kar. Pluk morgen al de vruchten.
Boek je gratis demo